2009. november 16., hétfő

Hagyd otthon Te is a pénztárcád!

A pécsi Fészek újságból:

Ne vásárolj semmit! nap 2009.
Egy nap, ami azt üzeni számunkra, hogy a boldogság nem a fogyasztás, az anyagi javak függvénye, illetve, hogy néha át kellene gondolnunk, hogy milyen környezeti, egészségi és társadalmi hatásai vannak vásárlói döntéseinknek.Hívják még ezt a napot fogyasztói böjtnek, fogyasztásszüneti- és semmitvevő napnak is, melynek időpontja minden évben november utolsó péntekére, idén tehát 27.-ére esik. Lényege, hogy ezen a napon nem-fogyasztásunkkal bizonyítjuk a vállalatoknak és a társadalomnak, hogy bármikor megtagadhatjuk az egészség- és környezetkárosító termékek vásárlását, ezáltal tudatosan nem járulunk hozzá Földünk szennyezéséhez.

Az időpontválasztás nem véletlen: fogyasztási szenvedélyünk a karácsonyi bevásárlások időszakában hág tetőfokára, a mozgalom egyúttal ezt a rossz berögződést is próbálja befolyásolni.


A Ne Vásárolj Semmit! Nap ötlete az 1990-es évek elején, a tengerentúlon fogalmazódott meg, hazánkban immár 8 éves hagyományra tekint vissza. Kitalálója egy kanadai reklámszakember, akinek elege lett abból, hogy munkája során felesleges pénzköltésre beszéli rá az embereket. A mozgalom elindítása az Adbusters (Reklámirtók) nevű, szintén kanadai szervezet nevéhez kapcsolható. Céljuk a napjainkban uralkodó fogyasztói társadalom, termelési rendszerek és fogyasztási szokások elleni hangemelés, melyen keresztül hívják fel figyelmünket a fokozatosan pusztuló természeti, szellemi és kulturális környezetünkre.

E program létjogosultságát támasztják alá az Ökológia Lábnyom nevű felmérések is, amelyek azt hivatottak számszerűsíteni, hogy egy személy fogyasztásának (energia, élelmiszer, stb.), életvitelének biztosítása mekkora földterületet vesz igénybe. Ha egy átlagos USA-beli polgár ökológiai lábnyomát kivetítenénk a Föld összes lakosára, 9 - 12 (!), azaz kilenc-tizenkettő darab Földre lenne szükség ahhoz, hogy ezt az életvitelt folytatni tudják. Mi magyarok sem vagyunk lemaradva, ugyanez esetünkben 3 - 5 Földgolyó felhasználásával lehetne fenntartható. Helytálló tehát a tézis, mely szerint „a világ lakosságának egyötöde fogyasztja el az erőforrások 80%-át”.

Nem hisszük, hogy évi egyetlen nap hatására eltűnnének a túlfogyasztó társadalom problémái, azt viszont hinni akarjuk, hogy a „Kedves Fogyasztó” szerepköréből kilépve is tudunk élni, és a plázáktól távol is vannak örömei, céljai létünknek.

További információk a www.nevasaroljsemmitnap.hu és a www.tudatosvasarlo.hu oldalakon.


Marton Lilla